woensdag 13 maart 2013

Carillon 'verkwanselt'?

Carillon 'verkwanselt'?
Vandaag was er een artikel te lezen in de Goudse Post  waarin mijn woorden van eerder deze week worden aangehaald "De gemeente Gouda verkwanselt hiermee het hart van het Nederlands cultureel erfgoed, waarbinnen Gouda zo'n voorname rol speelt". Dit in verband met de voorgenomen bezuinigingen door de gemeente Gouda op ondermeer de carillon bespelingen. Lijken grote woorden, zeker voor iemand die niet helemaal thuis is in de Nederlandse beiaardkunst. 

Lijkt allemaal zo eenvoudig, de ambtenaren in het mooie 'Huis van de Stad' in Gouda zien zich voor een doel gesteld om een enorme bezuiniging door te voeren. Hierbij mag niets ontzien worden, alles is mogelijk! Het is inmiddels een publiek geheim dat er miljoenen tekorten zijn in de grondverkopen in Westergouwe, de rijksoverheid gaat nog veel korten op de geldstromen naar de gemeentes. Dit moet ergens op bezuinigd worden. Onder het moto 'alle kleinen beetjes helpen ' wil de burgerlijke overheid ook op de Stadsbeiaardier bezuinigen! Bezuinigen, of misschien wel geheel afschaffen! Hierbij gaat men totaal voorbij aan het feit dat deze functie in Gouda al sinds 1509 bestaat! Het lijkt zo eenvoudig, en overbodig een man (of in Gouda lange tijd!) of vrouw die twee keer in de week de toren van de Sint Janskerk beklimt en wat 'deuntjes' gaat spelen, ach natuurlijk het is wel aardig voor de toeristen of zo, maar niet meer van deze tijd! Kan weg dus! Hierbij gaat men er totaal aan voorbij dat de beiaardcultuur nu net een van de weinige echte Nederlandse cultuur uitingen is, niet alleen het prachtige instrument, maar het spelen tijdens de markt uren op donderdag en zaterdag is immaterieel erfgoed van de eerste orde. Een van de weinige tradities die nog bestaan in Nederland. Zo'n traditie doorbreken roep op hetzelfde gevoel op als het vernielen van de bibliotheek vol met oude manuscripten in Timboektoe! Het instrument op de Goudse Sint Janstoren is gegoten door Pieter Hemony in 1676. Hemony instrumenten zijn voor de beiaardliefhebbers wat de Stradivarius voor violisten zijn! Elke stad in de 17e eeuw moest zo'n instrument bezitten! Gouda was nog net op tijd, in 1680 overleed Pieter Hemony, het Goudse carillon is zijn laatste kunstwerk! Het Goudse carillon is altijd met veel zorg omgeven door de Goudse bestuurders, zelfs in donkere tijden is het carillon hersteld tegen hoge kosten, in 1930 en 1966. De laatste grote restauratie was in 2000, hierbij zijn opnieuw kosten nog moeite bespaard door de gemeente Gouda! Let wel in 2000 was Gouda nog altijd een artikel 12 gemeente! Het niet bespelen van een carillon door een deskundige beiaardier lijd onmiddellijk tot verval van het instrument, in korte tijd is het instrument onbespeelbaar. Het voorbeeld kan dicht bij Gouda gevonden worden, Oudewater  heeft ook een dergelijke bezuiniging door gevoerd. Na een half jaar was de prachtige beiaard onbespeelbaar, tegen hoge kosten heeft een gespecialiseerd bedrijf alles moeten herstellen! 

Niet alleen deze hoge kosten krijgt de gemeente, ook moet men rekenen op de ontslag kosten van de beiaardier. En dit allemaal om een minimaal bedrag te bezuinigen voor de bühne! Het carillon geeft zoveel plezier bij de Goudse burgers, het speelt voor iedereen, ook in bange tijden toen Maria Blom verhulde Nederlandse volksliederen speelde, verhuld om de Duitse bezetter te misleiden zodat die niet de verboden muziek herkende.  Op de maandagavonden in de zomer heeft het carillon een vaste groep luisteraars tijdens de avondconcerten, Gouwenaars, maar ook toeristen die prettig verrast worden door prachtige muziek van een hoog niveau!  Dit de Goudse burger afnemen? Kortzichtig!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten